Strony

wtorek, 31 marca 2015

Mazurek z masą kawową

Nie lubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
białko do posmarowania,
Masa kawowa:
1 szklanka mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki mocnej kawy parzonej,
150g masła
Dodatkowo:
płatki migdałowe,
piaski cukrowe,
różyczki cukrowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm.
2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy. Dwa pasy o długości 45 cm i dwa o długości 30cm. Każdy z pasów nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Zaplatam cztery warkocze. Końce warkoczy sklejam. Brzegi ciasta na blaszce smaruję białkiem. Dookoła ciasta układam warkocze, lekko dociskam. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Z mleka odlewam 100ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W odlanym mleku mieszam budyń. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną. Ucieram.
4. Masę wykładam na środek upieczonego ciasta. Wyrównuję. Wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami.

1 komentarz: