Strony

piątek, 20 marca 2015

Pierogi ruskie okraszone boczkiem

Dziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
400g ziemniaków,
250g sera białego,
1 cebula,
1/2 kg mąki,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
200g boczku surowego,
oliwa,
sól,
pieprz,
woda.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi.
3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam.
4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem.

4 komentarze: