SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
6 białek,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich,
8 dag kokosu,
8 dag rodzynek,
1,5 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształu,
1 kostka masła
Dodatkowo:
18 sztuk delicji o smaku wiśniowym,
1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl,
40 dag truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal
ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do
ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm,
wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe
mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2
minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo
dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę.
Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto
bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu
ciasta i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Do nasączenia delicji użyłam mocnej kawy parzonej VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu www.sklep.coffea.pl. Kawa nadała ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Kawa VESPIATTA ESPRESSO to również doskonały napój. Każdy, kto ją spróbuje długo delektuje się jej smakiem.
Serdecznie zapraszam Was do do sklepów: sklep.coffea.pl oraz sklep.sirwilliamstea.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych kaw i herbat.
Robię podobne ciasto (nawet nazwa ta sama), ale z brzoskwinią :) Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Zapewne tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Super ciasto :)Dziękuję za przepis,
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję :)
Robiłam raz było pyszne więc postanowiłam zrobić znów na Święta-polecam
OdpowiedzUsuńWyśmienite
OdpowiedzUsuńA jak ja nie lubie kawy to w czym mozna delicje moczyc??
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane 6 białek
2 żółtka.
Czyli tylko 2 żółtka czy żółtka z 6 jaj plus te 2? Pozdrawiam