Strony

piątek, 1 maja 2015

Kotlety mielone z pokrzywami i cukinią

Zapraszam na lekkie, dietetyczne mielone z dodatkiem pokrzywy. Pokrzywa to nie tylko chwast, lecz jedna z najzdrowszych roślin i przy tym bardzo łatwo dostępna. Ma wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Obecnie pojawia się coraz więcej przepisów z dodatkiem pokrzyw. Ja również bardzo lubię ją wykorzystywać w kuchni dodając do różnych potraw. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
20 sztuk świeżych liści pokrzyw,
1/2 cebuli
1/2 cukinii,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego z hurtowni Rafex,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrzywy drobno siekam nożem. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę.
2. Do mięsa mielonego dodaję pokrzywy, cebulę, cukinię, jajko, bułkę oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety.
3. Mielone smażę na rozgrzanej oliwie na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką.


Do przygotowania kotletów mielonych użyłam przyprawy do mięsa wieprzowego, którą otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw Rafex. W skład przyprawy wchodzą: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, majeranek, gałka mielona, kolendra, kminek, kurkuma, cząber, rozmaryn, imbir mielony, curry i gorczyca. Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu.

Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw Rafex, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni, 

                                       

5 komentarzy:

  1. Dań z pokrzywami jeszcze nie jadłam , Kasiu bardzo ciekawie i apetycznie wygląda Twoje danie .

    Możesz napisać - jakie pokrzywy są w smaku ? Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe pokrzywy są ostre w smaku, natomiast przetworzone np. w jajecznicy, mielonych lub plackach ziemniaczanych bardzo fajnie smakują i nie są ostre. Nie zdominowują potrawy, tylko nadają jej fajnego aromatu. Najlepsze są młode pokrzywy, właśnie teraz w maju. Warto ich spróbować.

      Usuń
  2. Dziękuję Kasiu za odpowiedź :) Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam pokrzyw, może w końcu się przekonam :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń