Strony

piątek, 5 czerwca 2015

Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
25 dag rabarbaru
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
4 łyżki cukru
1 szklanka śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników
2 kostki mlecznej czekolady
truskawki i listki melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy.

1 komentarz: