Strony

piątek, 10 lipca 2015

Bułeczki śniadaniowe z chia

Na dzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki posypane ziarenkami szałwii hiszpańskiej, którą otrzymałam do testowania od firmy "MAKAR". Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki,
20g drożdży,
1,5 łyżeczki cukru,
300 ml mleka,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki masła,
3 łyżki ziaren chia szałwii hiszpańskiej MAKAR,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże mieszam z 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto.
3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.


Do przygotowania bułeczek wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy "MAKAR". Swoim wyglądem ziarenka przypominają mak, natomiast zalane gorącą wodą mają konsystencję podobną do siemienia lnianego. Nasiona chia są źródłem wielu cennych witamin. Ze względu na swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!!

Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR". Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii w przystępnej cenie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz