Strony

sobota, 11 lipca 2015

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Jak w każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
6 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu.
Biszkopt ciemny:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu.
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego,
500 ml mleka,
1 kostka masła,
5 łyżek cukru pudru,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki zielonej,
1 opakowanie galaretki czerwonej,
1 tabliczka gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus. Dokładnie ucieram.
4. Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Odstawiam do przestudzenia. W ciemnym biszkopcie wykrawam kieliszkiem kółka. 
5. Jeden blat biszkoptu jasnego smaruję połową masy budyniowej. Na masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz