Strony

sobota, 18 lipca 2015

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i pianką kokosową

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag mąki,
12 dag masła,
3,5 łyżki cukru,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 dag drożdży,
1,5 łyżki śmietany 18%;
Piana kokosowa:
3 białka,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
10 dag kokosu,
Dodatkowo: 
1/2 kg śliwek,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm.
2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce. 
3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję.
4. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

1 komentarz: