Strony

niedziela, 26 lipca 2015

Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym

Uwielbiam owoce w wersji wytrawnej. Ty razem połączyłam ze sobą jabłka, kaszankę i wiśnie. Powstała bardzo ciekawa smakowo potrawa, która z pewnością zachwyci zaproszonych na grilla gości.


SKŁADNIKI:
3 duże jabłka,
2 kaszanki,
15 dag wiśni,
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,


PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka myję i osuszam. Nożem odkrawam wierzch. Następnie wydrążam środek jabłka, tak aby powstała miseczka. 
2. Z kaszanki usuwam osłonkę. Kaszankę kroję w plasterki i wypełniam nią wnętrze jabłek. Oprószam solą i pieprzem. Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami. Zawijam w folię aluminiową i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 15 minut.
3.  Z wiśni usuwam pestki. Owoce przekładam do garnuszka. Wlewam wino i duszę około 7 minut.
4. Jabłka odwijam z folii i układam na talerzu. Podaję z przygotowanym sosem wiśniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz