Strony

niedziela, 18 października 2015

Grzybki z ajerkoniakiem

Sezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
150g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 mały kieliszek ajerkoniaku,
Polewa:
2 łyżki masła,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
Dodatkowo:
3 łyżki suchego maku,
białko

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 
2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość 4mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki. 


3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem.
4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek.
5. Masa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką. 
6. Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao gotuję polewę. Lekko przestudzoną polewą smaruję kapelusze grzybków. Wstawiam do lodówki na 2 godziny. 
7. Każdy kapelusz nabijam na wałeczek i grzybek gotowy.

2 komentarze: