Strony

sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto Tajemniczy Ogród

Jak w każdą sobotę mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i masą z serków homogenizowanych. Warto przygotować to ciasto, ponieważ jest przepyszne. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny: 
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek,
1/2 szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa z serków:
300g serka homogenizowanego waniliowego,
2 opakowania galaretki żółtej,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt ciemn: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
4. Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.
5. Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przekładane ciasta. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest piękny ,mam jednak pytanie czy do ciasta daje się łyżkę czy łyżeczki proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowane pyszne do powtórki

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń