Strony

wtorek, 12 stycznia 2016

Oponki serowe z polewą czekoladową

W okresie karnawału na naszych stołach nie możne zabraknąć smażonych słodkości. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne oponki. Ja najczęściej robię je z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. 



SKŁADNIKI:
Oponki:
250g mąki,
50g margaryny,
200g sera białego,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
olej do smażenia,
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
1,5 łyżki mleka.
  
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię kieliszkiem mniejsze kółko.
2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam usmażone oponki.

1 komentarz: