Strony

czwartek, 14 stycznia 2016

Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami

W czwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pałki z kurczaka pieczone w winie z  bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości.  Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity.



SKŁADNIKI:
8 podudzi z kurczaka,
4 łyżki oleju,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
1/2 łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki płatków migdałowych MAKAR,
2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR,
1 łyżka masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką.


Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Bakalie doskonale współgrały z mięsem. Nadały potrawie chrupkości i ciekawego smaku. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich do tego typu potraw i nie tylko. Zdecydowanie zagoszczą u mnie na dłużej.

Serdecznie zachęcam do zapoznania się z asortymentem i  zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz