Strony

czwartek, 4 lutego 2016

Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą

Dziś Tłusty Czwartek!!! Jak obyczaj głosi, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany  na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto nie liczyć kalorii. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
4 żółtka,
20g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 płaska łyżka cukru kryształu,
550-600g mąki tortowej Młynomag,
50g margaryny,
szczypta soli,
1 łyżka spirytusu,
Krem:
300ml śmietany 36%;
1 łyżka cukru pudru,
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
kakaowa posypka do dekoracji,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do ciepłego mleka dodaję drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę i wyrabiam ciasto. Na końcu ciasta wlewam spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 
2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na rozgrzanym oleju smażę pączki na rumiano z dwóch stron. 
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekrawam na pół i przekładam kremem kawowym. 
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką.  



Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag. Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. 

Zachęcam do zapoznania się z ofertą cenową firmy Młynomag i zakupu ich wspaniałych produktów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz