Strony

niedziela, 13 marca 2016

Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Kieszonki:
3 filety z piersi kurczaka,
1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1/2 łyżki pieprzu kolorowego,
szczypta soli,
4 łyżki oleju,
Frytki:
2 marchewki,
2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka bazylii,
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA,
sól,
pierz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso się zarumieniło. 
3. Frytki: Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam przyprawami i skrapiam olejem. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Kieszonki drobiowe podaję z frytkami z marchewki. 


Do przygotowania potrawy wykorzystałam pomidory suszone, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu. 

Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA niezbędnych do przygotowywania wielu potraw i deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz