Strony

sobota, 12 marca 2016

Muffinki z bakaliami

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne muffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. 



SKŁADNIKI:
200 ml mleka,
2 jajka,
100ml oleju,
250g mąki,
150g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR,
1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej MAKAR,
50g rodzynek i żurawiny MAKAR,
1 tabliczka białej czekolady,
kandyzowana papaja w kostkach MAKAR do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch muffinek dekoruję kandyzowanymi kostkami papaji.


Do przygotowania muffinek wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Bakalie MAKAR to idealny dodatek do wszelakich wypieków. W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezastąpionych w każdej kuchni. Podczas przedświątecznych zakupów warto sięgnąć po te produkty i wykorzystać je do wielkanocnych wypieków. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz