Dzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Pianka bananowa:
4 banany,
150g masła,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Ptasie mleczko,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
Dodatkowo:
4 banany,
2 opakowania galaretki agrestowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Ptasie mleczko: Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
4. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam na cieście. Banany zalewam tężejącą zieloną galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.
jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuń25cmx35cm
UsuńMyślę, że takie ciasto smakowałoby mojemu Mężowi, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńJaka pojemność mleka i galaretki?:)
OdpowiedzUsuńWitam :) nie mogę u siebie dostać tego mleka w puszce, czy mogę dać te w kartnikach?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z tego w kartoniku. Już teraz ciężko dostać w puszce.
UsuńA czy to mleko skondensowane wcześniej gotujemy aby zgęstniało?
OdpowiedzUsuńNie gotujemy
OdpowiedzUsuńIle tego mleka ma byc? 250ml czy 500ml?
OdpowiedzUsuń500ml
UsuńMoże być słodzone?
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Niestety muszę powiedzieć, że "takie sobie" to ciasto. Mdłe z posmakiem bananów. Zjedliśmy pół blaszki, a resztę wyrzuciliśmy, bo nie było chętnych - gdzie ciasta dla mojego Męża mogą stanowić odrębny i samodzielny posiłek. Tu było wielkie rozczarowanie. Szkoda składników.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Niestety muszę powiedzieć, że "takie sobie" to ciasto. Mdłe z posmakiem bananów. Zjedliśmy pół blaszki, a resztę wyrzuciliśmy, bo nie było chętnych - gdzie ciasta dla mojego Męża mogą stanowić odrębny i samodzielny posiłek. Tu było wielkie rozczarowanie. Szkoda składników.
OdpowiedzUsuń