Strony

piątek, 17 czerwca 2016

Kluski na parze z truskawkami

W piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca.  Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy chcemy parować w zwykłym garnku musimy nalać wody do połowy garnka, nad wodą kładziemy gazę i obwiązujemy ją dookoła brzegu garnka, na gazie układamy kluski, przykrywamy miską i parujemy. 




SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka,
1 jajko
20g drożdży,
1 łyżka cukru,
2,5 szklanki mąki,
1,5 łyżki masła lub margaryny,
szczypta soli,
250g truskawek,
100g masła,
3 łyżki cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (margarynę). Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, lekko rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta sklejam formując kulę. Kluski układam w garnku do gotowania na parze lub parowarze i paruję około 15 minut pod przykryciem. Uparowane kluski wykładam na talerz. 
3. Masło przekładam do garnuszka i rumienię. Masłem polewam kluski. Kluski posypuję po wierzchu cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Ile z takiej porcji wychodzi klusek☺

    OdpowiedzUsuń
  2. MI wyszło 9 sztuk. Kluski wychodzą duże, mniej więcej jak pączki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kluski na parze to jedno z kultowych dań dzieciństwa. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym! Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń