Strony

wtorek, 28 czerwca 2016

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną faszerowaną cukinię. Potrawę przygotowałam z produktów, które w danej chwili miałam po ręką. Wyszła bardzo smaczna i jeszcze niejednokrotnie zagości w mojej kuchni.



SKŁADNIKI:
2 cukinie,
1 udko z kurczaka,
2 pomidory,
1/2 cebuli,
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
50g masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry i kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Pomidory zaparzam we wrzątku i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę.
2. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję pokrojone mięso i pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze: