Strony

sobota, 25 czerwca 2016

Tarta maślana z truskawkami

Chyba prawie każdy z nas uwielbia truskawki. Ja również bardzo przepadam za tymi owocami. Tym razem połączyłam je z pysznym kruchym ciastem maślanym i przygotowałam pyszną tartę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do sobotniej kawusi. 



SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
3 żółtka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
300g truskawek,
1 łyżka cukru kryształu do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na  podpieczonym cieście. Truskawki posypuję cukrem kryształem. 
3. Drugą część ciasta rozwałkowuję i kroję w podłużne pasy. Pasy ciasta układam na truskawkach tworząc kratkę. Ciasto piekę około 40  minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem. 

2 komentarze: