SKŁADNIKI:
Biszkopt
makowy:
8
białek,
1,5
szklanki cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek suchego maku
2 łyżeczki octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek suchego maku
szczypta
soli.
Masa
jabłkowa:
1
kg jabłek,
100
ml wody,
2
opakowania galaretki zielonej,
Masa
budyniowa:
½ litra mleka,
½ litra mleka,
2
opakowania budyniu waniliowego,
1
łyżka cukru waniliowego,
200g
masła,
3
łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis- do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę.
Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję
ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak.
Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na
dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia.
Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.
Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na
mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka
prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu
wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą
masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem.
3.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem
z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na
gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2
minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z
cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny
budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta.
Wyrównuję.
4.
Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do
lodówki.
Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.