Strony

niedziela, 29 stycznia 2017

Ciasto Meluzyna

Meluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
8 białek,
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek suchego maku
szczypta soli.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
100 ml wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa budyniowa:
½ litra mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 łyżka cukru waniliowego,
200g masła,
3 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis- do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównuję.
4. Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do lodówki.



Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.


2 komentarze:

  1. Jakie wielokolorowe! Jestem ciekawa jak smakują te wszystkie warstwy.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko fajnie brzmi ale i fajowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń