Strony

wtorek, 28 lutego 2017

Ciasto Zielona Wyspa

Zielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
150g rozdrobionego szpinaku,
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%,
5 łyżek serka mascarpone,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
4 banany,
2 opakowania galaretki gruszkowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą galaretką gruszkową. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

3 komentarze:

  1. Wygląda mega smakowicie. Muszę kontakt koniecznie upiec to ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam teraz została konsumpcja wydaje mi się ze będzie Smaczne👍😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki szpinak mrożony czy świeży

    OdpowiedzUsuń