Strony

poniedziałek, 22 maja 2017

Szaszłyki z papryką, cebulą, ogórkiem, boczkiem i suszonymi śliwkami

Moja kolejna propozycja na danie grillowe to szaszłyki warzywne z boczkiem i suszoną śliwką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Szaszłyki doskonale smakują. To rozkosz dla każdego podniebienia. Można je podawać z ulubionym sosem.



SKŁADNIKI:
1 duża papryka czerwona,
1 ogórek,
3 cebule,
10 plastrów boczku parzonego,
10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich HELIO,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
olej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki.
2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Postępuję tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 
3. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję około 20 minut, od czas do czasu obracając szaszłyki. 



Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam suszone śliwki kalifornijskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO.

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO niezastąpionych w każdej kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz