Strony

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Naleśniki szpinakowe z cukinią, papryką i kurczakiem

Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny, czyli zielone naleśniki z farszem mięsno- warzywnym. Kto spróbuje chociaż jednego naleśnika,  będzie chciał skosztować następnych. Radość dla podniebienia gwarantowana. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka,
150g mrożonego szpinaku,
1 jajko,
1,5 szklanki mąki,
szczypta soli,
olej do smażenia,
Farsz:
1 podwójny filet z piersi kurczaka,
1 cebula,
1 cukinia,
2 papryki żółte,
oliwa,
sól,
pieprz,
oregano.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki.
3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę. 
4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię oraz paprykę. Wszystko razem smażę około 8 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
5. Na usmażone naleśniki nakładam porcję farszu. Naleśniki składam i układam na talerzu.


2 komentarze: