Strony

niedziela, 22 października 2017

Ciasto Magnolia

W ponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
6 łyżki oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
½ łyżki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
1 łyżka octu,
Poncz:
½ szklanki wody,
1 kieliszek rumu,
1 łyżka soku z cytryny,
Masa ananasowa:
1 puszka ananasa,
1 szklanka wody,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
1 łyżka żelatyny,
Masa advocatowa:
500ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,,
200g masła,
4 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
różowa posypka cukrowa do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam upieczony biszkopt.
3. Masa ananasowa: Ananasa razem z syropem miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszam. Studzę. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia.
4. Masa advocatowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
5. Na masie advocatowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką cukrową i wstawiam na godzinę do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz