Strony

czwartek, 12 października 2017

Ptysie z kremem waniliowym

Kiedy nadchodzi jesień mamy zwiększony apetyt na przeróżne słodkości. Dzisiaj polecam przepis na obłędne ptysie z kremem waniliowym. Smak wanilii wzbogacił przepyszny likier waniliowy Dalkowski. Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
Ciasto:
250ml wody,
100g masła,
200g mąki,
6 jajek,
½ łyżeczki soli,
Krem:
600ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
kolorowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło oraz wodą przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Dodaję sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do kremu wlewam likier waniliowy. Ucieram.
3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie przekrawam na pół. Nakładam porcję kremu i sklejam. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam ptysie robiąc esy floresy. Wierzch ptysiów posypuję kolorową posypką.




1 komentarz: