Strony

niedziela, 8 października 2017

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami

Dzisiaj polecam przepis na chrupiące domowe pizzerinki z pysznymi dodatkami. To doskonała propozycja na podwieczorek dla całej rodziny. Pizzeriny polane obficie ketchupem smakują nieziemsko. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
¾ szklanki wody,
30g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
3,5 łyżki oliwy,
Dodatkowo:
200g pieczarek,
1 cebula,
100g szynki,
15 sztuk czarnych oliwek,
10 sztuk pomidorków cherry,
150g sera żółtego,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa, 

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam drożdże z wodą. Dodaję sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki z cebulą przez około 5 minut. Oprószam solą i pieprzem. Szynkę kroję w paski. Pomidorki i oliwki kroję w grubsze plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowuję na grubość 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście kształty. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto kładę kolejno pieczarki, szynkę, pomidory oraz oliwki. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią oraz posypuję żółtym serem.
4. Pizzeriny piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podaję obficie polane ketchupem. 




1 komentarz: