SKŁADNIKI:
Zalewa:
3
litry wody,
½
litra octu 10%,
1
szklanka cukru,
2
łyżki soli,
Dodatkowo:
3,5
kg małych ogórków gruntowych,
5
sztuk papryki czerwonej,
3
cebule,
2
główki czosnku,
½
wiązki kwiatostanów kopru,
liście
laurowe,
ziele
angielskie,
gorczyca,
ziarna
pieprzu czarnego.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję.
Odstawiam do przestudzenia.
2.
Do słoiczków o pojemności pół litra daję po ząbku czosnku,
ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa
ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym
kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.
3. Z
papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W
przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz
ogórki.
4.
Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam.
Pasteryzuję około 10 minut.
Z
przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.