Strony

poniedziałek, 22 października 2018

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
100g margaryny,
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki,
5 jajek,
szczypta soli,
Masa orzechowo- budyniowa:
200g orzechów włoskich,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200g masła,
Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
orzechy włoskie do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo wsypuję mąkę z solą. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Następnie do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół.
2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka odlewam 1/3 szklanki. Resztę mleka gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram.
3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz