Strony

niedziela, 28 października 2018

Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami

W długi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. 



SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu płynnego,
1 łyżka przyprawy korzennej,
5 łyżek cukru kryształu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt ciemny:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka octu,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
½ słoiczka powideł śliwkowych,
50g orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i miodem. Dodaję jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w temp. 170 stopni.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelewam na blaszkę i piekę około 20 minut w temp. 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam obie mąkę. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń gotuję około 2 minut, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram.
4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.

2 komentarze: