Strony

niedziela, 20 stycznia 2019

Ciasto 3 BIT bez pieczenia

Jutro i pojutrze święto wszystkich Babci i Dziadków. Może przygotujecie dla nich pyszne ciasto 3 BIT. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Nie wymaga pieczenia. Zapewniam, że już kawałek tego pysznego ciasta sprawi radość na twarzy Waszych bliskich.




SKŁADNIKI:
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200g masła.
2 łyżki cukru pudru,
Masa śmietanowa:
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie śmietan fixu,
½ łyżki żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo:
45 sztuk herbatników,
1 puszka masy krówkowej,
½ tabliczki gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
2. Na blaszce układam herbatniki 3szt x 5szt. Na herbatnikach rozsmarowuję masę krówkową. Przykrywam kolejną warstwą herbatników. Wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce gorzką czekoladę. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.

1 komentarz: