Strony

wtorek, 30 lipca 2019

Tort sernikowy z bezą i owocami

We wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszny tort będący połączeniem sernika, bezy, masy serowo- śmietanowej oraz owoców. Tort jest bardzo kremowy i rozpływa się w ustach. Warto go przygotować.



SKŁADNIKI:
Sernik:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
½ opakowania budyniu waniliowego,
 700 g twarogu sernikowego z Mascarpone President,
Beza:
3 białka,
½ szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
50g płatków migdałowych,
Masa serowa:
400ml śmietany 30%,
2 śmietan fixy,
4 łyżki cukru pudru,
5 łyżek twarogu sernikowego z Mascarpone President,
Dodatkowo:
500g dowolnych owoców (np. borówki, truskawki. winogrona),
kolorowe wiórki kokosowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję twaróg sernikowy oraz budyń. Ucieram. Masę serową wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Sernik piekę około godziny w temperaturze 175 stopni.
2. Baza: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Razem ubijam. Pianę wykładam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 140 stopni. Z upieczonej bezy i sernika delikatnie zdejmuję papier.
3. Masa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję twaróg i wszystko razem ubijam.
4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami.


Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz