Strony

wtorek, 13 sierpnia 2019

Owocowa Eksplozja

W piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z nektarynkami i galaretką. Ciasto bardzo szybko i łatwo się przygotowuje. Jest doskonałe na każdą okazję.




SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
¾ szklanki mąki,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki kakao,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200g masła,
3 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
4 duże nektaryny,
3 opakowania galaretki brzoskwiniowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń i razem ucieram. 
4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem jasnym. Nektarynki kroję w kostkę. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam owoce na cieście. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki.

2 komentarze:

  1. Przepis jest super,upiekłam i jest pyszny😊dzieki za przepis😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest super,upiekłam i jest pyszny😊dzieki za przepis😘

    OdpowiedzUsuń