Strony

wtorek, 17 lutego 2015

Sałatka śledziowa z ogórkiem konserwowym, porem i groszkiem

Dziś ostatki, więc spróbujcie mojej sałatki śledziowej. To doskonała przekąska imprezowa. Zapraszam!!!


 SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1 por,
4 ogórki konserwowe,
1/2 puszki groszku konserwowego,
3 jajka,
4 łyżki majonezu,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki.
2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w półplasterki.
3. Przygotowane śledzie, por, groszek, ogórki oraz jajka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i delikatnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem.

3 komentarze: