Strony

piątek, 10 kwietnia 2015

Cebularze z czarnuszką

Dziś zapraszam na chrupiące cebularze z czarnuszką, którą otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU. Cebularze to doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
2 dag drożdży,
150 ml wody,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
5 cebuli,
1,5 łyżki czarnuszki ze sklepu SKWORCU,
10 dag sera żółtego,
oliwa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach.
3. W wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką.
4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU. Ziarna czarnuszki mają wiele właściwości leczniczych. Są stosowane w kuchni jako przyprawa. Ziarenka można używać w całości, utłuczone w moździerzu lub zmielone. Stanową doskonały dodatek do wielu potraw. 

Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów niezbędnych w każdej kuchni.

1 komentarz: