Strony

wtorek, 7 lipca 2015

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
30 dag fasolki szparagowej,
5 plastrów żółtego sera,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam.
3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: