Strony

piątek, 30 września 2016

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. 


SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki mleka,
30g świeżych drożdży,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
50g masła,
1/3 łyżeczki soli,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
60g rodzynek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki. W podobny sposób postępuję z drugą porcją ciasta.
4. Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

czwartek, 22 września 2016

Sałatka z porem, ogórkami, groszkiem i kiełbasą szynkową

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem Kiełbasy Szynkowej Hańderek. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. 



SKŁADNIKI:
1 por,
4 ogórki konserwowe,
1/2 puszki groszku konserwowego,
250g Kiełbasy Szynkowej Wieprzowej Hańderek,
4 jajka,
3 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam i studzę. 
2. Kiełbasę szynkową oraz ogórki kroję w małą kostkę. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 
3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. 


niedziela, 18 września 2016

Jabłecznik z suszonymi morelami

W niedzielny poranek prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi morelami. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy. 


SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
20g drożdży,
1 jajko,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki kakao,
1,2 kg jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
1 opakowanie cukru waniliowego,
100g suszonych moreli,

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika. 
2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i układam na owocach na blaszce. 
3. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 12 września 2016

Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą

Dzisiaj polecam przepis na pyszne danie jednogarnkowe z szynką i fasolą. Potrawa jest bardzo syta. Doskonała na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek




SKŁADNIKI: 
400g fasoli Jaś,
1/2 kg Szynki z Wędzarni Hańderek,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
1 cebula,
1 pomidor,
1/2 strąka papryki czerwonej,
1/2 strąka papryki żółtej,
1/2 strąka papryki zielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
150g makaronu,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
oliwa,
sól,
pieprz,
majeranek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do fasoli. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do gotującej się fasoli. Razem gotuję około 30 minut.
2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidora kroję w ósemki. Szynkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Warzywa i szynkę dodaję do wywaru. Następnie dodaję przyprawę warzywną oraz koncentrat. Całość gotuję około 15 minut. 
3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodaję do gotującej się potrawy. Gotuję 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.



niedziela, 4 września 2016

Winogronowy Madagaskar

Każdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
¾ szklanki mąki,
½ łyżki octu,
½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao,
Biszkopt makowy:
6 białek,
1 szklanka cukru,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki suchego maku,
Masa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 łyżka cukru waniliowego,
250g masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu,
½ tabliczki białej czekolady,
Dodatkowo:
600g zielonego winogrona,
3 opakowania galaretki zielonej,
czekoladowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 35cm x 25cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam alkohol oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję.
5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.  Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką.