Każdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować.
SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
¾ szklanki mąki,
½ łyżki octu,
½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao,
Biszkopt makowy:
6 białek,
1 szklanka cukru,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki suchego maku,
Masa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 łyżka cukru waniliowego,
250g masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek likieru waniliowego lub
spirytusu,
½ tabliczki białej czekolady,
Dodatkowo:
600g zielonego winogrona,
3 opakowania galaretki zielonej,
czekoladowa posypka do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka razem ze
szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować
dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek
do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia (wymiary 35cm x 25cm). Piekę około 25 minut w
temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na
sztywno. Dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną
oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie
mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Z mleka odlewam 150ml.
Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku
mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas
mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do
przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą
masę. Dodaję budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam alkohol
oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam
połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem
makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy.
Wyrównuję.
5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml
wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na
pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą
galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką.