Strony

niedziela, 14 maja 2017

Bakaliowa Odyseja

W piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko. 


SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
8 białek,
2 żółtka,
1 szklanka cukru,
150g drobno posiekanych orzechów włoskich,
150g wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa chałwowa:
300g masła,
750ml mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżki cukier,
150g chałwy waniliowej,
Dodatkowo:
50g wiórków kokosowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach 35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń.
3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam rodzynki BIO, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Firma MAKAR wprowadziła na rynek gamę produktów BIO. Są to między innymi: Rodzynki BIO, Morele BIO, Banany BIO, czy Mango BIO. Produkty są dostępne na dzień dzisiejszy w sklepach Piotr i Paweł, Auchan, Carrefour. Bakalie BIO firmy MAKAR są wysokiej jakości. Idealne do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów. Produkty są warte polecenia i zakupu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz