Strony

niedziela, 7 maja 2017

Ciasto Owocowa Mgiełka

W niedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku,
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%,
2 opakowania śmietan-fixu,
2 opakowania cukru waniliowego,
½ szklanki wody,
1 łyżka żelatyny,
Dodatkowo:
½ słoika dżemu wiśniowego,
400g truskawek,
1 kiść winogrona ciemnego,
3 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem wiśniowym.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z śmietan-fixem. Dodaję cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Truskawki obieram z szypułek. Winogrona obieram z kiści. Owoce przekrawam na pół i układam na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na owoce na cieście. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

3 komentarze: