SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
100g cukru,
3 łyżki oleju,
100g mąki,
½ łyżki octu,
1 łyżeczka proszku
do pieczenia,
Masa malinowa:
400g malin świeżych
lub mrożonych,
2 opakowania
galaretki malinowej,
300 ml wody,
Masa śmietanowa:
½ litra śmietany
30%,
1 łyżka cukru
waniliowego,
1,5 łyżki cukru
pudru,
2 opakowania śmietan
fixu,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Beza:
3 białka,
¾ szklanki cukru
pudru,
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej,
50g płatków
migdałowych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier
oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do
pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w
temperaturze 170 stopni.
2. Masa malinowa:
Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam
wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i
odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na
biszkopt.
3. Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do
przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję tężejącą
żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Beza: Białka
ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę
ziemniaczaną. Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą do góry
dnem). Pianę posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi. Bezę
piekę około godziny w temperaturze 130 stopni. Przestudzoną bezę
wykładam na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do
lodówki.