niedziela, 28 stycznia 2018

Malinowa chmurka

W niedzielne południe polecam przepis na pyszne ciasto Malinowa chmurka. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, masy malinowej, masy śmietanowej oraz chrupiącej bezy z płatkami migdałowymi. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
100g cukru,
3 łyżki oleju,
100g mąki,
½ łyżki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa malinowa:
400g malin świeżych lub mrożonych,
2 opakowania galaretki malinowej,
300 ml wody,
Masa śmietanowa:
½ litra śmietany 30%,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan fixu,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Beza:
3 białka,
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
50g płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa malinowa: Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na biszkopt.
3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą do góry dnem). Pianę posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 130 stopni. Przestudzoną bezę wykładam na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

wtorek, 23 stycznia 2018

Schab pieczony w przyprawach

Pieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów. 



SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu bez kości,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni.

środa, 17 stycznia 2018

Sałatka z zielonych warzyw

W piękną, słoneczną środę polecam przepis na pyszną sałatkę z zielonych warzyw. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy zadowoli każdego.



SKŁADNIKI:
1 por
1 brokuł,
½ puszki groszku konserwowego,
4 jajka,
4 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku. Parzę 10 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku i studzę.
2. Brokuła dzielę na różyczki. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 5 minut na małym ogniu. Wyjmuję z wody i studzę.
3. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
4. Przygotowanego pora, brokuła, groszek oraz jajka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Sałatkę wykładam na talerz i podaję.

niedziela, 14 stycznia 2018

Pączki z kremem waniliowym

W okresie Karnawału można sobie pozwolić na małe co nieco. Dziś polecam przepis na pyszne puszyste pączki przełożone kremowym nadzieniem. Pączki są lekkie i puszyste. Nie może ich zabraknąć na żadnej imprezie karnawałowej.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
40g świeżych drożdży,
½ łyżeczki soli,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru kryształu,
50g margaryny,
60 dag mąki,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1 Mleko podgrzewam. Dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, sól i cukry. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Margarynę rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na rumiano z dwóch stron.
3. Usmażone pączki przekrawam na pół. Za pomocą rękawa cukierniczego nadzieniem kremowym przekładam usmażone pączki. Wierzch pączków oprószam cukrem pudrem.


Do przygotowania pączków użyłam nadzienia waniliowego w gotowym do użycia rękawie cukierniczym z wymiennymi tylkami pod nazwą Rengo. Nadzienie jest bardzo wygodne do użycia. Dzięki temu, że jest dostępne w gotowym do użycia rękawie cukierniczym możemy bardzo wygodnie z niego korzystać. Pozwala nam to zaoszczędzić swój czas i pieniądze. Nadzienia możemy używać kilkakrotnie. Po użyciu wystarczy go zakręcić i wstawić do lodówki. 
Po raz pierwszy miałam okazję korzystać z takiego rodzaju nadzienia. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Nadzienie wspaniale i wygodnie się dozuje. Dzięki różnym tylkom możemy w dowolny sposób udekorować swój deser. Nadzienie doskonale nadaje się do różnego rodzaju wypieków i deserów. Jest wykonane z wysokiej jakości produktów, dlatego też zachwyca smakiem i konsystencją. 
Laurtta ma w swojej ofercie nadzienia owocowe i kremowe w różnych wariantach smakowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Z czystym sercem mogę polecić te produkty i zachęcić do ich zakupu. 

niedziela, 7 stycznia 2018

Lekki torcik kawowy

Wielu z nas od czasu do czasu ma ochotę na jakiś fajny deser, który można zjeść do porannej kawki lub herbatki. Dziś proponuję Wam przepis na lekki torcik biszkoptowy z kremem kawowym. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy ucieszy niejedno podniebienie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao.
Krem kawowy:
500ml śmietany 30%.
1 fix do ubijania śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
½ łyżki żelatyny,
100 ml wody,
Dekoracja:
kakaowa posypka,
ziarna kawy,
cukier kandyzowany.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.
2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypka, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym.


sobota, 6 stycznia 2018

Bitki z suszonymi grzybami

Na jutrzejszy obiad proponuję pyszne bitki z suszonymi grzybami. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Dodatek suszonych grzybów nadaje bitkom wspaniały smak i aromat.



SKŁADNIKI:
½ kg karkówki bez kości,
1 cebula,
30g suszonych grzybów leśnych,
1 łyżka mąki,
2 szklanki wody,
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2 łyżki oliwy,
1,5 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie.
3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze przez około 5 minut. Bitki podaję z kluskami śląskimi i sałatką.