Strony

niedziela, 29 kwietnia 2018

Żeberka duszone w kapuście z suszonymi grzybami

Na jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka duszone w kapuście. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Zachwyci niejedne kubki smakowe. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
600g żeberek pasków,
½ kg kapusty kiszonej,
30g suszonych grzybów,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
½ pęczka koperku,
1 łyżeczka kminku,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka kroję na porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Całość zalewam wodą, tak by kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

piątek, 20 kwietnia 2018

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką

Bogracz to pyszna zupa gulaszowa, będąca jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.




SKŁADNIKI:
700g łopatki wieprzowej,
200g boczku wędzonego,
1 cebula,
2 papryki czerwone,
2 pomidory,
3 duże ziemniaki,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,,
1 litr wody,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny.
2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze przez 5 minut.

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Makaron pełnoziarnisty z brokułem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Na wtorkowy obiad polecam pyszny makaron pełnoziarnisty z brokułem, marchewką i kurczakiem w sosie śmietanowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na obiad dla całej rodziny.




SKŁADNIKI:
200g makaronu pełnoziarnistego penne,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 brokuł,
2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach,
1 cebula,
1 marchewka,
200ml śmietany 30%,
100ml wody,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Marchewkę kroję w plasterki. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam.
2. Na patelnię z oliwą przekładam kurczaka oraz cebulę. Smażę około 10 minut. Dodaję marchewkę i suszone pomidory. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę około 10 minut.
3. Następnie dodaję brokuła oraz makaron. Potrawę zalewam śmietaną. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

niedziela, 8 kwietnia 2018

Ciasto Flamengo

Witam serdecznie w piękną słoneczną niedziele. Wiosna to pora roku, która napełnia nas optymizmem, dodaje energii i motywuje do podejmowania działań. Mnie dziś zmotywowała do przygotowania pysznego przekładanego ciasta Flamengo. Zapewniam, że z filiżanką aromatycznej kawy ciasto smakuje nieziemsko.




SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
4 łyżki oleju,
½ łyżki octu,

½ łyżki proszku do pieczenia.
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
½ łyżki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka.
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 cukier waniliowy,
4 łyżki cukru pudru,
200g masła,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej,
1 duża paczka herbatników,
2 kieliszki likieru czekoladowego,
kakao do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Maso razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.