SKŁADNIKI:
Ciasto
miodowe:
500g
mąki,
200g
masła,
2
jajka,
2
łyżki miodu płynnego,
1
łyżka przyprawy korzennej,
5
łyżek cukru kryształu,
1
łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt
ciemny:
2
jajka,
½
szklanki cukru,
½
szklanki mąki,
3
łyżki oleju,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1
łyżka kakao,
1
łyżeczka octu,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
2
łyżki mąki pszennej,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
1
opakowanie cukru waniliowego,
4
łyżki cukru pudru,
200g
masła,
Dodatkowo:
½
słoiczka powideł śliwkowych,
50g
orzechów włoskich.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i miodem. Dodaję jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i
wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w
temp. 170 stopni.
2.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną
z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelewam na blaszkę i
piekę około 20 minut w temp. 170 stopni.
3.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam obie mąkę.
Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń gotuję około 2 minut, cały
czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem
pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram.
4.
Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej.
Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę,
wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję posiekanymi orzechami
włoskimi.