Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.
SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1/2 główki kapusty,
1 cebula,
1 marchewka,
2 łyżki masła,
1/2 pęczka koperku,
1/2 łyżki przyprawy warzywnej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
sok z cytryny,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju.
2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut.
Strony
▼
piątek, 29 lipca 2016
poniedziałek, 25 lipca 2016
Sernik z morelami i galaretką
W poniedziałkowe południe prezentuję przepis na pyszny sernik z morelami i galaretką. Jest lekki i delikatny, w sam raz do kawy lub herbatki.
3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia.
SKŁADNIKI :
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki,
60g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%,
Masa serowa:
500g sera białego,
50g masła,
3 jajka,
1/2 szklanka cukru,
1,5 łyżki budyniu śmietankowego,
1/2 łyżki mąki krupczatki,
Dodatkowo:
6 sztuk moreli,
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na
stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka,
śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto
rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm.
2. Masa serowa: Masło razem z cukrem
i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania
stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę
krupczatkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i
delikatnie mieszam.3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia.
piątek, 22 lipca 2016
Ogórki konserwowe
Od ponad 20 lat ogórki te są przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować.
SKŁADNIKI:
Przepis na słoik 1 litrowy:
ogórki gruntowe
1 gałązka kwiatostanu kopru,
kawałek korzenia chrzanu,
1 ząbek czosnku,
kawałek marchewki,
ćwiartka cebuli,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
2,5 łyżki octu 10%,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą.
2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.
SKŁADNIKI:
Przepis na słoik 1 litrowy:
ogórki gruntowe
1 gałązka kwiatostanu kopru,
kawałek korzenia chrzanu,
1 ząbek czosnku,
kawałek marchewki,
ćwiartka cebuli,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
2,5 łyżki octu 10%,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą.
2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.
środa, 20 lipca 2016
Leczo z fasolką szparagową
W środowy poranek prezentuję przepis na pyszny gulasz warzywny. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Leczo można podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.
SKŁADNIKI:
200g fasolki szparagowej,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 cebula,
200g kiełbasy podwawelskiej,
100ml wody,
oliwa,
sól,
pieprz,
świeże listki oregano.
PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolkę szparagową obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki.
2. Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę oraz fasolkę szparagową. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę przez około 10 minut. Dodaję pomidory i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi listkami oregano.
SKŁADNIKI:
200g fasolki szparagowej,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 cebula,
200g kiełbasy podwawelskiej,
100ml wody,
oliwa,
sól,
pieprz,
świeże listki oregano.
PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolkę szparagową obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki.
2. Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę oraz fasolkę szparagową. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę przez około 10 minut. Dodaję pomidory i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi listkami oregano.
niedziela, 17 lipca 2016
Malinowy Obłoczek
W naszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
2 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
2 łyżki cukru,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
50 ml likieru advocat,
Dodatkowo:
500g malin,
3 opakowania galaretki malinowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
2 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
2 łyżki cukru,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
50 ml likieru advocat,
Dodatkowo:
500g malin,
3 opakowania galaretki malinowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
piątek, 15 lipca 2016
Koktajl owocowy z dwóch smakach
W piątkowy poranek prezentuję przepis na pyszny koktajl owocowy w dwóch smakach. Koktajl jest bardzo pożywny i zdrowy. Idealny dla małych i dużych smakoszy.
SKŁADNIKI:
200g jagód,
400g zsiadłego mleka,
200g truskawek,
400g kefiru,
3 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
1. Jagody przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję 1,5 łyżki cukru. Wlewam zsiadłe mleko. Wszystko razem miksuję blenderem. Gotowy koktajl przelewam do szklanek (do połowy).
2. Z truskawek usuwam szypułki. Truskawki przekrawam na pół. Owoce przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję pozostały cukier i wlewam kefir. Wszystko razem blenduję. Koktajl przelewam do szklaneczek z koktajlem jagodowym. Koktajl podaję schłodzony.
SKŁADNIKI:
200g jagód,
400g zsiadłego mleka,
200g truskawek,
400g kefiru,
3 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
1. Jagody przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję 1,5 łyżki cukru. Wlewam zsiadłe mleko. Wszystko razem miksuję blenderem. Gotowy koktajl przelewam do szklanek (do połowy).
2. Z truskawek usuwam szypułki. Truskawki przekrawam na pół. Owoce przekładam do wysokiego naczynia. Wsypuję pozostały cukier i wlewam kefir. Wszystko razem blenduję. Koktajl przelewam do szklaneczek z koktajlem jagodowym. Koktajl podaję schłodzony.
wtorek, 12 lipca 2016
Drożdżówki z serem i nektarynką
Zapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
20g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
450g mąki,
2 łyżki margaryny,
szczypta soli,
Masa serowa:
250g sera białego,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka miękkiego masła,
Dodatkowo:
2 nektaryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki.
4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
20g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
450g mąki,
2 łyżki margaryny,
szczypta soli,
Masa serowa:
250g sera białego,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka miękkiego masła,
Dodatkowo:
2 nektaryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki.
4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
sobota, 9 lipca 2016
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi
W lasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni.
SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
30g świeżych drożdży,
2 łyżki śmietany 18 %,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki bułki tartej.
1/2 kg jagód,
200g malin,
100g poziomek,
1 opakowanie cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Drugą część ciasta skubię i układam na owocach.
3. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
30g świeżych drożdży,
2 łyżki śmietany 18 %,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki bułki tartej.
1/2 kg jagód,
200g malin,
100g poziomek,
1 opakowanie cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Drugą część ciasta skubię i układam na owocach.
3. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
środa, 6 lipca 2016
Placki po węgiersku z fasolką szparagową
W środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!
3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu. Placek składam na pół i podaję.
SKŁADNIKI:
Gulasz:
1/2 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula,
50g masła,
500 ml wody,
1 łyżka mąki,
1 papryka czerwona,
200g fasolki szparagowej,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz
Placki:
Placki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w
kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę
przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą
wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i
paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę
oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam
na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa
dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość
gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i
oregano.
2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę
obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję
jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym
olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki.3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu. Placek składam na pół i podaję.
niedziela, 3 lipca 2016
Jagodowa Esmeralda
Jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
Masa kakaowa:
750ml mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
1,5 łyżki kakao.
300g masła,
1 kieliszek likieru czekoladowego,
Pianka jagodowa:
250 ml śmietany 30%,
1 szklanka jagód,
2 opakowania galaretki fioletowej,
Dodatkowo:
bita śmietana i jagody do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od
białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję
olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na
dwa równe blaty.
2. Masa: Z mleka odlewam 1 szklankę.
Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku
mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko.
Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło
ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo
dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam
likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat
biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta.3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami.
piątek, 1 lipca 2016
Pieczarki w zalewie octowej
Dzisiaj polecam przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek,
2 jajka,
3 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól,
Zalewa:
1,5 litra wody,
1/2 szklanki octu,
1 łyżka cukru,
2 pokrojone w piórka cebule,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżeczka soli,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia.
3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam zimną zalewą. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby się przegryzły. Pieczarki podaję z pieczywem.
SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek,
2 jajka,
3 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól,
Zalewa:
1,5 litra wody,
1/2 szklanki octu,
1 łyżka cukru,
2 pokrojone w piórka cebule,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki gorczycy,
1 łyżeczka soli,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia.
3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam zimną zalewą. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby się przegryzły. Pieczarki podaję z pieczywem.