SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek,
½ szklanki cukru,
150g zmielonych
orzechów włoskich lub laskowych,
6 łyżek mąki
pszennej,
1 łyżeczka octu,
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,
Masa orzechowa:
200g zmielonych orzechów
włoskich,
200ml mleka,
1 szklanka cukru,
200g masła,
Dodatkowo:
100 ml likieru
waniliowego,
½ tabliczki
gorzkiej czekolady,
kwiaty i listki do
dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier
oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem,
ocet oraz orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na
tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przestudzony
biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Biszkopty nasączam
likierem waniliowym.
3. Masa orzechowa:
Do garnka przekładam zmielone orzechy włoskie, mleko oraz cukier.
Gotuję około 10 minut, cały czas mieszając (masa powinna
zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą
masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram.
4. Masę dzielę na
cztery części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową.
Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i
przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą smaruję wierzch i boki
tortu oraz dekoruję brzeg. Czekoladę ścieram na tarce. Czekoladą
obsypuję boki tortu. Gotowy tort dekoruję kwiatami oraz listkami i
wstawiam na godzinę do lodówki.