Strony

sobota, 30 stycznia 2016

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Oto moja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić.
Może przygotujecie je na ostatki...




SKŁADNIKI:
48 sztuk herbatników,
2 szklanki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200g masła,
80g wiórków kokosowych,
1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta,
bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. 
2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram.
3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą. 
4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi.

piątek, 29 stycznia 2016

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

Tradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. 



SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
600g kapusty,
1 saszetka ryżu (100g),
2 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
1/2 szklanki mąki,
woda,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli,
5 łyżek wody,
100 ml keczupu łagodnego,
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
bazylia suszona.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok.
2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażam gołąbki na rumiano z dwóch stron. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą (tak by były zanurzone) i gotuję około 30 minut.
4. Sos: Cebulę kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaję wodę, keczup oraz koncentrat. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawiam do smaku bazylią, solą oraz pieprzem.
5. Gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym.


Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI. Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek do zup, sosów, czy dań głównych. Koncentrat jest przygotowywany z najwyższej jakości, świeżych pomidorów. Produkt jest wart polecenia i zakupu.

Zachęcam do zakupu produktów ROLESKI. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów.


 

czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka z mandarynkami, kurczakiem i pestkami z dyni

Dzisiaj na moim blogu przepis na lekką, zdrową i smaczną sałatkę z mandarynkami. Jak już wiecie uwielbiam owoce w wersji wytrawnej. Tym razem do sałatki użyłam soczystych mandarynek. Zapewniam, że kto ją przygotuje nie pożałuje swojej decyzji.  



SKŁADNIKI:
2 garści mieszanki sałat,
3 mandarynki,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
50g pestek z dyni,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki. 
2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam. 
3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami.  Przygotowanym sosem polewam sałatkę.

wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami

Na dzisiejszy obiad polecam lekką zupkę z serków topionych. Wzbogaciłam ją dodatkami, podając z chrupiącymi maślanymi grzankami oraz chipsami z szynki.  To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. 


SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego,
1/2 cebuli,
3 serki topione,
100 ml śmietany 30%,
1 bułka,
50g masła,
2 plastry szynki,
sól,
pieprz,
suszony koperek,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem.
2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Zupę podaję z grzankami oraz chipsami z szynki.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sałatka z brokułem, pieczarkami i kurczakiem

Brokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. 



SKŁADNIKI:
250g pieczarek,
1/2 brokuła,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
4 jajka,
3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielię na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam 5 minut na oliwie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.


Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Tradycyjny, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI. Majonez ma doskonałą, kremową konsystencję oraz znakomity smak. To idealny dodatek do sałatek, kanapek, czy potraw przygotowywanych na zimno. Spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni.

Zachęcam do zakupu produktów ROLESKI niezastąpionych w każdej kuchni. 

niedziela, 24 stycznia 2016

Sok marchwiowo- owocowy a'la Kubuś

W niedzielne popołudnie zapraszam na pyszny sok marchwiowo- owocowy. Taki sok to prawdziwa bomba witaminowa. Jest zdrowy i nie zawiera żadnych konserwantów. Soku nie trzeba dodatkowo słodzić, a jego konsystencja jest lekko zagęszczona. Warto go przygotować, ponieważ wspaniale smakuje.



SKŁADNIKI:
3 marchewki,
350 ml wody,
1 banan,
2 jabłka,
1 pomarańcza.

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. 
2. Jabłka oraz pomarańczę obieram. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. 
3. Marchewkę miksuję blenderem na jednolity mus. Dodaję pokrojonego banana oraz wlewam sok jabłkowo- pomarańczowy. Wszystko razem blenduję. Gotowy sok przelewam do szklanek i od razu podaję.

sobota, 23 stycznia 2016

Ciasto Kopiko

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest głównym źródłem kofeiny. Ma działanie pobudzające i przyspiesza przemianę materii. Obecnie możemy spotkać zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i rozpuszczalne. Ja połączyłam w jednym cieście kawę mieloną parzoną z kawą rozpuszczalną. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, a efekt końcowy bardzo mnie zadowolił. Ciasto wyszło bardzo pyszne i z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
100 ml mocnej kawy parzonej,
Masa:
3 szklanki mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
3,5 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
300g masła,
3 łyżki mocnej kawy parzonej,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną.
2. Masa: Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus oraz zimną kawę parzoną. Ucieram. 
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki. 
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.  

piątek, 22 stycznia 2016

Racuchy z ananasem

Racuchy to placuszki przygotowywane na bazie mleka, mąki, drożdży i jajka. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Najczęściej są przygotowywane z jabłkami. Ja proponuję Wam racuchy w wersji z ananasem, które równie wspaniale smakują.


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
1 jajko,
20g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 szklanki mąki,
szczypta soli,
1 puszka ananasa plastry,
olej do smażenia,
cukier kryształ do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję jajko, cukier waniliowy oraz sól. Mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę. Ciasto dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ananasa odsączam z syropu. Plastry ananasa zanurzam w cieście i wykładam na patelnię z rozgrzanym olejem, formując placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron. 
3. Usmażone racuszki wykładam na talerz i posypuję cukrem kryształem. 

środa, 20 stycznia 2016

Bananowe kotlety z kaszy kuskus

Zapraszam na pyszne bananowe kotlety z kaszy kuskus. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Szczególnie zasmakują dzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy kuskus,
1 szklanka wody,
1 banan,
50g rodzynek,
2 jajka,
2 łyżeczki bułki tartej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka, zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na 8-10 minut. Po tym czasie kaszę mieszam.
2. Banana obieram i kroję w kostkę. Do kaszy kuskus dodaję banana, rodzynki, jajka, bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotleciki.
3. Kotlety układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z dwóch stron.  

wtorek, 19 stycznia 2016

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1 por,
50g słonecznika łuskanego,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki pieprzu,
szczypta soli,
szczypta majeranku,
100ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami.
2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. 
3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Gniazdka rumowe

W poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne smażone gniazdka rumowe. Nie może ich zabraknąć na imprezie karnawałowej. Każdemu będą smakować.  


SKŁADNIKI:

15 dag masła,
2 szklanki wody,
2 szklanki mąki,
6 jajek,
2 łyżeczki spirytusu,
1 łyżeczka aromatu rumowego,
szczypta soli,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło razem z wodą oraz solą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia.
2. Do przestudzonego ciasta dodaję jajka, spirytus oraz aromat rumowy. Wszystko razem miksuję.
3. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Papier do pieczenia tnę nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciskam okrągłe kółka. 
4. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron.
5. Gotowe gniazdka oprószam cukrem pudrem. 

sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto Tajemniczy Ogród

Jak w każdą sobotę mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i masą z serków homogenizowanych. Warto przygotować to ciasto, ponieważ jest przepyszne. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny: 
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek,
1/2 szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa z serków:
300g serka homogenizowanego waniliowego,
2 opakowania galaretki żółtej,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt ciemn: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
4. Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.
5. Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki. 

piątek, 15 stycznia 2016

Bułki faszerowane pieczarkami, ogórkiem, papryką i szynką

Zapraszam na pyszne zapiekane bułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. 


SKŁADNIKI:
3 bułki kajzerki,
150g pieczarek,
1 cebula,
1/2 strąka papryki czerwonej,
3 plastry szynki gotowanej,
2 ogórki kiszone,
100g sera żółtego,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oliwa do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ogórki kroję w plasterki, szynkę w kostkę, a paprykę w paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach.
2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wierzch bułeczek posypuję żółtym serem. Bułki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

czwartek, 14 stycznia 2016

Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami

W czwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pałki z kurczaka pieczone w winie z  bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości.  Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity.



SKŁADNIKI:
8 podudzi z kurczaka,
4 łyżki oleju,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
1/2 łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki płatków migdałowych MAKAR,
2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR,
1 łyżka masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką.


Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam od firmy MAKAR. W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Bakalie doskonale współgrały z mięsem. Nadały potrawie chrupkości i ciekawego smaku. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich do tego typu potraw i nie tylko. Zdecydowanie zagoszczą u mnie na dłużej.

Serdecznie zachęcam do zapoznania się z asortymentem i  zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni. 


wtorek, 12 stycznia 2016

Oponki serowe z polewą czekoladową

W okresie karnawału na naszych stołach nie możne zabraknąć smażonych słodkości. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne oponki. Ja najczęściej robię je z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. 



SKŁADNIKI:
Oponki:
250g mąki,
50g margaryny,
200g sera białego,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
olej do smażenia,
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
1,5 łyżki mleka.
  
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię kieliszkiem mniejsze kółko.
2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam usmażone oponki.

niedziela, 10 stycznia 2016

Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem

Dzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę z dzikim ryżem, kurczakiem i warzywami. Sałatka doskonałe nadaje się, jako przekąska na karnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. 


SKŁADNIKI:
3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU,
1,5 szklanki wody,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 słoik selera konserwowego wiórki,
1 puszka kukurydzy,
4 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.
3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam.
5. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. 


sobota, 9 stycznia 2016

Jabłecznik z bezą i migdałami

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
200g margaryny,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
100ml wody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
Beza:
5 białek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
30g płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto, wyrównuję.
3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na masę jabłkową, wyrównuję. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. 
4. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 150 stopni.

czwartek, 7 stycznia 2016

Makaron po meksykańsku

Na dzisiejszy obiad polecam smakowity makaron z sosem a'la meksykańskim. To doskonały pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos meksykański, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR.


SKŁADNIKI:
300 g makaronu tagliatelle,
250 g mięsa mielonego wieprzowego,
papryka czerwona,
1 cebula,
1/3 puszki kukurydzy konserwowej,
pomidory,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 ml sosu meksykańskiego JAMAR,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
bazylia,
oliwa do smażenia,
natka pietruszki.


PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. 
2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut.
3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 
4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki. 




środa, 6 stycznia 2016

Półfrancuskie koperty z marmoladą

W świąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca. 



SKŁADNIKI:
200g margaryny,
2,5 szklanki mąki,
3/4 szklanki śmietany 18%,
szczypta soli,
marmolada różana.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę łączę z margaryną. Dodaję śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 5 stycznia 2016

Pasztetowa ze słoika

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić. Pasztetowa to doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg słoniny
25 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
20 dag kaszy manny
1/4 szklanki zimnej wody
1 czubata łyżka mielonego pieprzu
1,5 łyżki soli
1/2 łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, na sicie o grubych oczkach. Kaszę mannę zalewam wodą. Papkę dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę.
2. Masę przekładam do niewielkich słoiczków. Zakręcam. Słoiki wkładam do garnka. Zalewam wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotuję na małym ogniu około 2 godzin. Po wystudzeniu przechowuję w lodówce.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Koperkowe pulpety

Dzisiaj mam dla Was przepis na łatwe danie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1/2 pęczka koperku,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 litr wody,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1.  Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki.
2.  Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

niedziela, 3 stycznia 2016

Koktajl z bananem, gruszką i daktylami

Za oknami sroga zima, a ja zapraszam na odżywczy koktajl. Napój ten dostarcza organizmowi wiele cennych witamin. Doskonale zregeneruje siły i odnowi zasoby energii. 

SKŁADNIKI:
1 banan,
1 dojrzała gruszka,
50g suszonych daktyli bez pestek MAKAR,
400ml jogurtu naturalnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Banana obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. 
2. Przygotowane owoce przekładam do blendera. Dodaję suszone daktyle oraz wlewam jogurt naturalny. Dokładnie całość miksuję. Gotowy koktajl przelewam do szklaneczek i od razu podaję. 


Serdecznie zachęcam do zakupu produktów MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni. 




sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto Rafaello

Zapraszam na pyszne ciasto kokosowe. Gwarantuję, że kto je chociaż raz upiecze zrobi to kolejny raz. Ciasto znakomicie smakuje, ucieszy niejedno podniebienie.


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa kokosowa:
750 ml mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g masła,
4 łyżki cukru pudru,
100g wiórków kokosowych,
75 ml spirytusu,
Dodatkowo:
25 szt herbatników,
1,5 tabliczki białej czekolady,
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania.


PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa kokosowa: Z mleka odlewam 2/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.
3. Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.