SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki,
5 dag margaryny,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1/2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
25 dag truskawek,
1 opakowanie galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję
cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Wkładam
na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam szklanką krążki. Kawałkami ciasta
wyklejam foremki na babeczki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 15 minut w
temperaturze 170 stopni.
2. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiam
do przestudzenia. Truskawki płuczę, obieram z szypułek. Owoce układam na
upieczonych babeczkach. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do całkowitego stężenia.