SKŁADNIKI:
1
średniej wielkości kaczka,
3
pomarańcze,
½
łyżki papryki słodkiej mielonej,
½
łyżki majeranku,
½
łyżki pieprzu,
1
łyżeczka soli,
5
łyżek oleju,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Z jednej pomarańczy wyciskam sok. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy
i przyprawami. Do marynaty wkładam kaczkę. Mięso nacieram i
odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2.
Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do
środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam
pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w
temperaturze 190 stopni. Co jakiś czas mięso polewam utworzonym
sosem. Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek i dzielę na
porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz